„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ – Майкъл Шейбон

(издателство „Еднорог“, брой страници 704, цена 19,90лв)

chabo-cover-new

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ е една от най- мащабните и вълнуващи истории, които съм чела. Винаги ми е било трудно да пиша за книги, които са ми харесали страшно много, а още по- трудно е, ако книгата е 700 страници. Когато започнах книгата бях с нагласата, че ще прочета една история свързана с комиксите и Втората Световна война, което беше доста мотивиращ фактор. Но Майкъл Шейбон е създал една малка впечатляваща „вселена“, която след всяка глава ми харесваше все повече и повече. Авторът разхожда читателите на три континента, като всеки един от тях  разказва собствената си история. Хареса ми стегнатият и уверен изказ на Шейбон, като по този начин историята вървеше съвсем гладко. Въпреки солидния си обем в историята нямаше излишни и тромави описания, които по някакъв начин да бъдат спънка за развитието на сюжетната линия. Историята изцяло беше съсредоточена върху нашите двама главни герои и невероятните им приключения, които ще спомогнат за тяхното израстване като личности.

„Истинският гений никога не намира признание в своето време.“

3985Началото на историята поставя Прага малко преди избухването на войната, която ще разруши всичко след себе си. Запознаваме се с Джо Кавалиър, който се обучава в магическото изкуство на легендарния Хари Худини. Благодарение на семейството си Джо успява да избяга от Прага и военна Европа и да намери своя нов дом в Ню Йорк при своята леля. Семейството му е жертвало абсолютно всичко, за да спаси Джо от настъпващия ужас и така само на седемнадесет Джо се озовава в голямата и изпълнена с безгранични възможности Америка. Но саможертвата от страна на семейството му винаги ще преследва младото момче. Вината, че ги е изоставил в Прага и неистовата омраза, която изпитва към Хитлер и нацистите ще го бележат по такъв дълбок начин, че всички постъпки и решения в по-нататъшното му бъдеще ще бъдат продиктувани от тях. Освен благодарение на семейството си Джо успява да се измъкне и чрез ескапизма – жанр в илюзионното изкуство, който ти дава уменията да се освобождаваш от на пръв поглед невъзможни ситуации и предмети. С развитието на историята влиянието на ескапизма се усеща под една или друга форма.

„Хората забелязват само онова, което им кажеш да видят. При това, само ако им напомниш, че трябва да го направят.“

the_amazing_adventures_of_kavalier_and_clay_by_jorib-d4ym9ngВ малкият и семпъл апартамент на леля си Джо ще срещне верен приятел за цял живот – братовчед си Сам Клей. През една тиха и спокойна нощ, изпълнена с безброй звезди, едно балконче и една споделена цигара Джо и Сам ще сложат началото на своите невероятни приключения. По стечение на обстоятелствата Сам си търси партньор в една нова набираща скорост индустрия, която е повече от обещаваща – комиксите. С общи усилия, безброй идеи, много труд, без никакви пари, безсънни нощи, упоритост и огромна доза талант двамата приятели създават собствен комикс. Техният герой – Ескаписта е олицетворение на силата, добротата и могъществото – бие се с нацистите в името на това доброто да възтържествува над злото и неправдата. Ескаписта носи в себе си частичка от двамата си създатели. Допадна ми факта, че чрез техният супергерой може да разгледаме изкуството на комиксите по детайлно – самото зараждане на един комикс ( рисунки и текст), ентусиазма по неговото създаване, екипната работа и т.н. Разбира се, ставаме и свидетели на робските договори на издателите, които дават мизерни пари от печалбата от комиксите на Джо и Сам. И по тази причина до края на историята двамата ще бъдат в пререкания с издателите си. Но обрати винаги има.

„Във въздуха се носеше влажен, октомврийски мирис на дъжд… В този миг за Джо това бе мирисът на победата. Ню Йорк никога не изглежда толкова красив, колкото в очите на млад мъж, току-що извършил нещо, с което знае, че ще разбие всички.“

AKC_Square_Update1Комиксите тепърва набират скорост и дълго ще се борят за своето място, и поради тази причина биват подлагани на огромна критика от страна на обществото. Възрастните смятат, че нарисуваните мъже с прилепнали костюми и свръхспособности са вулгарни, опасни и са лош пример за подрастващите деца, но всъщност се оказва, че не е точно така. Комикс културата чрез своите супергерои дават на децата израснали без бащи закрилническа фигура, която да им служи за пример. И за това може би Шейбон е решил двамата ни герои да израснат без бащинска фигура, като по този начин двамата намират в своите супергерои част от себе си. И в този ред на мисли темите за семейството, родителите, раздялата, смъртта, комиксите, войната са само малка част от акцентите, които засяга Майкъл Шейбон в своят мащабен роман.

„В очите ѝ обаче имаше нещо неразгадаемо, нещо което не искаше да бъде разчетено, някаква решителна празнота, която у хищниците прикрива враждебна пресметливост, а у плячката е част от непреодолимото усилие да изчезне.“

the-escapistДваматаприятели имаха много върхове и спадове, които ще ги променят по един или друг начин. Ще се срещнат с легендарни личности от комиксовата индустрия. Джо дори ще спаси живота на ексцентричния Салвадор Дали (впрочем много забележителен момент в историята). Появява се екстравагантната и красива Роза, която ще завърти главата на Джо и ще се появи едно момче, което ще свърже Джо отново към семейството му. Книгата ми отне близо седмица, за да я прочета и дотолкова бях свикнала да се срещам между страниците със Сам и Джо, че след като затворих ѝ последната страница имах чувството, че се разделям с истински приятели. Харесаха ми приключенията, които изживяха, за да може в края на историята да видим тяхното израстване в отговорни и зрели мъже.

„Забрави за онова, от което се измъкваш. Запази опасенията си за онова, към което бягаш.“

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ е за всички фенове на мащабните, епични и детайлно изградени истории. В романа има от всичко – невероятни приключения, любов, истинско и дълготрайно приятелство, раздели, събирания, лични битки и разбира се… много магия. Естествено в основната си част историята е заложена на комиксите и ако сте почитатели на супергероите, то със сигурност за вас ще бъде удоволствие да се потопите в златната ера на комиксите. Ще се разходите из артистичния и ексцентричен елит на Ню Йорк, който е изпълнен с много джаз. В историята има много теми и акценти, които правят книгата толкова цветна и пристрастяваща. Накратко казано този роман заслужава да бъде прочетен, защото ще е истински пропуск от страна на всеки читател с вкус към качествената литература.

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност!

FB_IMG_1523436627900

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар