„Наръчник за убийства за добри момичета“ – Холи Джаксън

(издателство „Емас“, брой страници 352, цена 19лв)

„Наръчник за убийства за добри момичета“ е изненадващо добра криминална мистерия, която отнесе само суперлативи от читателите. Книгата се води YA четиво, с което не съм напълно съгласна, защото историята е достатъчно интересна и провокативна, за да се хареса на по- големи читатели и на такива, които са скептични към тийн четивата. Стилът на авторката е супер лек и приятен, който позволява да си играе с въображението на читателите. Холи Джаксън толкова умело хвърля улики към всички заподозрени персонажи, че в един момент подозираш всеки един от тях. Имаше моменти, когато само в рамките на няколко страници си променях мнението за това кой е убиеца поне 2-3 пъти. Оформлението на книгата също е много интересно – имаме разпечатки на имейли, скици и дневника на главната ни героиня Пипа – всички тези компоненти направиха историята още по- реалистична.

Хубаво е, че се издават подобен тип книги, защото в тях се съдържат много съвременни и наболели обществени теми, които по един или друг начин игнорираме и не им даваме гласност. Понякога не си даваме сметка, че нашите думи добри или лоши, могат да повлияят толкова много на човек, че да го накарат да извърши немислими неща. Засегнати са теми като тормоза в училищата, пласирането на наркотици сред подрастващите, емоционалното състояние, лъжата, като средство да манипулираш хората, отношенията между тийнейджърите и други. Хареса ми, че авторката е пресъздала толкова достоверно всички теми, като по този начин те кара наистина да си отвориш очите за всичко това. Определено „Наръчник за убийства за добри момичета“ е много повече от една криминална мистерия.

Преди пет години ученичката Анди Бел е убита от гаджето си Сал Сингх. Полицията е напълно сигурна, че той е убиецът. Всеки жител в градчето Литъл Килтън знае, че той е виновникът. А дали наистина е така? Дали полицаите не са прибързали да обвинят Сал? Дали не се прикриват улики? Един жител от градчето не е толкова убеден, че Сал Сингх е виновникът и това е… Пипа Фитц-Амоби.

Пипа Фитц-Амоби избира случая за тема на своя финален проект за завършване на гимназията и съмненията ѝ я отвеждат до мрежа от мрачни тайни, а някой отчаяно желае да останат скрити… Ако действителният убиец все още е на свобода, колко далеч би стигнал той, за да не допусне Пип до истината?

Няма да крия, че почти мигновено Пип успя да ме очарова. Почувствах я някак близка до самата себе си. Освен, че беше изключително умна и прецизна в това, което прави, беше научена да се бори и да не се предава по никакъв начин. Хареса ми, че разсъждаваше по- мащабно, а не се фокусираше в очевидни хора или улики. Благодарение на изключителната си проницателност и завидните дедуктивските умения, с които бе надарена, Пип успя да разгадае един на пръв поглед ясен и завършен случай. Успя да постави на дневен ред теми и проблеми, за които жителите на малкото градче си затваряха очите. В комбинация с Рави Сингх (братът на Сал) успяха да изградят чудесен детективски тандем.

„Наръчник за убийства за добри момичета“ е изключителен дебютен роман, в който авторката е дала най- доброто от себе си. Интелигентен, увлекателен, добре написан и поддържащ напрежението, романа ще ви очарова във всяко отношение. Изненадите и обратите, които се случват определено ще ви накарат да разгръщате със затаен дъх страниците, а леко мрачната атмосфера на Литъл Килтън, определено ще ви държи в едно сладко напрежение. В интерес на истината, не очаквах, че книгата толкова много ще ме впечатли, за да очаквам продължението ѝ с огромно нетърпение. Ако харесвате добре написаните криминални романи, то определено прочетете книгата.

*Благодаря на издателство „Емас“ за предоставеното копие!

Вашият коментар