„Спасяването на Франческа“ – Мелина Маркета

( издателство „Милениум“, брой страници 240, цена 17лв)

204550_b

В необятното море от тийн литература „Спасяването на Франческа“ е един свеж полъх в този жанр. През последните няколко години една от най – засяганите теми в тийн книгите са психичните заболявания. В тази книга също е засегнато едно такова заболяване, а именно депресията. Този тип заболявания доста често не се възприемат сериозно, а в някои случаи са ѝ подценявани, но депресията наистина може да бъде разрушителна за човек.Хареса ми това, че авторката доста умело е успяла да представи чувствата и мислите на главната героиня,както и добре изградените пълнокръвни герои. Другото,което ми хареса е , че е успяла да представи болестта по един не натоварващ начин ,който кара читателят да се впусне смело в историята и  да изживее, заедно с Франческа нейната промяна.

tumblr_npxaf6xgsh1qzevfvo1_500Франческа Спинели е едно най – обикновено 16 годишно момиче,което  се е преместило през новата учебна година в ново училище – изцяло мъжката до момента гимназия “Сейнт Себастиан”. Изведнъж в живота и настъпват неочаквани промени,които и носят много тъга и все по – малко радостни моменти. Липсват ѝ предишните приятели от старото училище и Франки обвинява за това майка си,която е избрала погрешното училище. Освен това в новото училище всички момичета са дискриминирани и нежелани. Но всъщност училищните терзания са най – малкият проблем на Франки. Една сутрин майка ѝ Миа отказва да стане от леглото. Никой не иска да обясни каква е причината за това на Франки и 10-годишния й брат Лука. Никой от семейството не желае да говори за болестта и така страхът от неизвестното кара децата да започнат да се самообвиняват за състоянието на своята майка.

tumblr_oh2vnlbpec1tjqqvuo1_500Всеки тийнеджър преминава през онзи труден период в живота си,когато започва да си задава въпроси. Кой съм аз ? Какво искам да постигна ? Кои са истинските ми приятели ? – това са само част от въпросите,които си задава и Франки и на които се опитва да отговори. Всъщност Франки е от онези герои,които веднага ти стават „близки“ – сякаш си ги познавал цял живот. Хареса ми силният характер,който притежаваше. Също така се възхищавах на нейната смелост,борбеност, духовитост и увереност. Разбира се като всеки човек и Франки изпадаше в моменти на неувереност , но с помощта на новите си приятели постепенно успя да преодолее това си съмнение. По пътя към нейното израстване Франки успя да осъзнае, че приятелите,които е смятала за такива, всъщност се оказват, че изобщо не са ѝ били истински приятели. А доскоро хората,които е смятала, че не харесва се превръщат в най – добрите ѝ приятели и съюзници. Те й дават силата да спаси социалния си живот, семейството си и най-важното – самата себе си. След всички изпитания,през които преминава Франки неочаквано среща любовта в лицето на най – неочакваният човек.

„Спасяването на Франческа“ е книга за израстването,  за надеждата, за придобиването на увереност, за смелостта на едно момиче да се изправи пред света. Книга,която задава, но и отговаря на много въпроси. Една трогателна и едновременно вдъхновяваща история. Книгата успя да ме спечели със своите забавни и на моменти шантави герои, с посланията,които носеше и със забавните си и непринудени диалози.

*Искрено благодаря на издателство „Милениум“ за предоставената възможност !

francheska-kartichka05-300x300

Едно мнение за “„Спасяването на Франческа“ – Мелина Маркета

Вашият коментар