„Градът на гладните“ (кн.2 от трилогията“Домът на мис Перигрин за чудати деца“) – Рансъм Ригс

(издателство „Бард“, брой страници 416, цена 26,99лв)

Gradat-na-Gladnite.qxd

Ревю на “Домът на мис Перигрин за чудати деца”

„Градът на гладните“ определено е едно много добро продължение на „Домът на мис Перигрин за чудати деца“. Авторът отново не изневерява на стилът си и ни поднася отново една вълнуваща история с много екшън и незабравими моменти,които да ни държат до следващата част. Докато в първата книга действието се развиваше малко  по – бавно и постепенно навлизахме в света на чудатите деца, то в тази книга действията се развиват едно след друго, а ѝ самата атмосфера, която струеше от книгата бе осезаемо по различна от предходната. Хубавото на книгата бе, че започна непосредствено там откъдето завърши първата. Нашите герои отново са в лодката и отчаяно се опитват да стигнат до нова земя. Самата книга бих я разделила на две части – докато в първата част историята се развива приказно и с по умерено темпо, то втората част е много по – реалистична и отрезвяваща, и заедно с  героите ставаме свидетели от ужаса на Втората световна война.

17438172В тази книга наблюдаваме израстването и развитието на героите, което се вижда след всяка прочетена глава. Събитията от първата книга неизбежно са дали отражения в тяхната същност,всеки един от тях носеше своите си белези напомнящи за миналото и за бъдещето,което следва. Също така освен познатите ни герои се появяват и нови,които са още по- странни и предизвикващи интерес. Запознаваме се с нови чудати,които притежават доста впечатляващи способности и повечето от тях имат главна ключова роля в историята. Отново винтидж фотографиите  са перфектно разпределени между страниците на книгата и успяват да придадат плътност и уникалност на историята. Определено тези мрачни, странни и чудати снимки подпомагат за още по – пълното и истинско преживяване на читателят.

„- Един съвет – рече полицаят. – Не чакайте помощ отникъде. Приемете го и така ще ви е по- лесно.“

hollowcity2Джейкъб и чудатите му приятели тръгват на едно опасно пътешествие, за да намерят друга имбрин, която да спаси тяхната Мис Перигрин. Напуснали острова, сигурността и всичко познато и ценно за тях, те се озовават във време,което си тече нормално и вече нищо няма да бъде същото. Гладните и гадините са по петите им, за да пленят последната свободна имбрин.От всеки ъгъл дебнат безброй опасности, героите ни не могат да усетят кой е на тяхна страна и кой не е, и вече никой не е в безопасност.  По пътя си чудатите намират и попадат в нови примки и се сблъскват с ужасите и последствията на войната, срещат нови приятели и откриват чувства,които са таили дълго в себе си. Джейкъб вече е сравнително наясно със своята дарба и все повече му се налага да я използва, за да защити приятелите си. В това опасно приключение, в което са се въвлекли никой от тях няма право на грешки, защото и най- малката допусната грешка може да има огромни последствия за всички тях. Но когато след дълги усилия стигат до така желаната заветна цел, ги очаква една много неприятна изненада.

„- Понякога не мога да определя дали си луд за връзване или малко чудо – рече. – Макар че съм склонна да вярвам във второто.“

1597203_414504862076965_379343882_nРазбира се, книгата завърши с отворен край, който е предпоставка за една разтърсваща последна част.Интересното е , че в последните редове на книгата Джейкъб открива една много по – голяма и уникална дарба, която може да промени хода на предстоящите събития в третата книга. Нямам търпение да си закупя „Библиотека на душите“, за да видя как ще се развие дарбата на Джейкъб, както и развоят на събитията,които се случиха в тази част.Любовната връзка между Джейкъб и Ема става още по- заплетена и интересна за проследяване. Тук в тази част техните взаимоотношения вече не са ми толкова странни, но мисля че в книгата трябваше да има съвсем различна любовна история от тази. За съжаление в книгата не липсва смърт, но волята за живот надделява много повече. Определено след всичко, което се случи се надявам третата книга да бъде още по- въздействаща и емоционална

„Градът на гладните“ допълва перфектно историята от „Домът на мис Перигрин за чудати деца“. Отново ще се впуснете в едно увлекателно и завладяващо приключение в чудатия свят на чудатите деца, което този път ще бъде много по- истинско  отколкото сте си представяли. Непредвидимите обрати и нотката на напрежение държат читателят постоянно нащрек и за миг не му позволяват да се откъсне от историята. Краят беше така неочакван и ужасяващ,че с нетърпение очаквам да прочета третата част.

miss-peregrine-review-img01-20161002-790x481

Вашият коментар